Voyage d’échange interculturel en Tanzanie

14 juin 2023

|

Artikel geschreven door Emmelie Boutens

Afgelopen zomervakantie trokken Warre (16) en Noah (19) samen met tien andere leerlingen van Don Bosco Sint-Denijs-Westrem naar Tanzania. Niet om lekker te gaan luieren en te genieten van het zonnetje, wél om samen met de studenten van Don Bosco Oysterbay uit Dar Es Salaam na te denken over de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen.

De leerlingen leren elkaar kennen door het ‘speeddaten’. © Wouter Ghijs

We keren even terug naar 2018. In Don Bosco Sint-Denijs-Westrem wordt de tweede editie van de ‘Kitchen Battle’ georganiseerd: een culinair evenement waarbij leerlingen worden uitgenodigd om samen met hun familie een typisch gerecht van hun land te bereiden en te serveren. Een prachtig project dat ook VIA Don Bosco niet ontgaat, want op het 50-jarig jubileum van de salesiaanse ngo wint Don Bosco Sint-Denijs-Westrem de VIA Youth Innovation Award.

We lanceerden een oproep naar de verschillende Don Boscoscholen toe om een initiatief rond wereldburgerschap te organiseren en diversiteit op die manier in de kijker te zetten”, legt Emmelie Boutens van VIA Don Bosco uit. “De ‘Kitchen Battle’ van Don Bosco Sint-Denijs-Westrem was de oververdiende winnaar. Zij wonnen de award én een uitwisselingstraject met jongeren in Tanzania.”

Met dank aan corona

Een prachtverhaal, tot corona roet in het eten strooide. Daar komen Warre en Noah in het verhaal. “Wij hebben een beetje geluk gehad”, lacht Noah. “Corona zorgde ervoor dat de uitwisseling toen niet kon doorgaan, waardoor het traject pas vorig schooljaar werd opgestart. Wij waren toen vijfdejaars en kregen de kans hieraan deel te nemen.” Warre vult aan: “In het begin van het schooljaar werd er aangekondigd dat er een project rond de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) zou plaatsvinden met als kers op de taart een uitwisselingsreis naar Tanzania. In het begin waren er meer dan vijftig geïnteresseerden, maar zoals verwacht haakte er een groot deel af toen duidelijk werd dat er wel wat meer bij kwam kijken dan gewoon op reis gaan.” “En wij haakten dus niet af”, lacht Noah.

Want het project hield meer in dan een plezierreisje naar Tanzania. “Met zo’n uitwisseling wil VIA Don Bosco de dialoog tussen jongeren uit verschillende culturen mogelijk maken”, zegt Emmelie. “Op die manier hopen we hen te stimuleren om verantwoordelijke, kritische en actieve wereldburgers te worden.” Uiteindelijk bleef een groepje van twaalf leerlingen over. “Met die groep werkten we een jaar lang rond de SDG’s”, legt Warre uit. “We moesten een drietal doelstellingen kiezen en ideeën uitwerken die we op school konden realiseren.” “Wij kozen voor ‘Industrie, innovatie en infrastructuur’, ‘Geen honger’ en ‘Duurzame steden en gemeenschappen’”, vult Noah aan. “Een jaar lang kwamen we na school samen om acties te bedenken en uit te werken, dit onder begeleiding van Emmelie.”

Inspirerende zomer

In Don Bosco Oysterbay in Tanzania gebeurde op dat moment exact hetzelfde. “Daarvoor diende die uitwisselingsreis in de zomervakantie”, gaat Warre verder. “Natuurlijk was er ook tijd voor ontspanning, maar we zaten dagelijks toch een tweetal uur samen om met de plaatselijke studenten na te denken en ideeën uit te wisselen over die SDG’s.” Emmelie verduidelijkt: “VIA Don Bosco heeft veel ervaring in het organiseren van zulke terreinreizen. Dankzij die ervaring kunnen we in de diepte werken en meer impact hebben op de jongeren en leerkrachten.” Al waren het niet alleen de SDG’s die Noah inspireerden: “Uiteraard leer je ook op dat vlak bij, maar door tien dagen lang in hun cultuur ondergedompeld te worden, werd ik misschien nog meer geïnspireerd.”

Een cultuur die Warre en Noah raakte. “Er zijn heel veel verschillen met onze cultuur, maar het is vooral prachtig om te zien hoe iedereen daar gelijkwaardig is. Je merkt geen discriminatie en er heerst een enorm familiegevoel”, klinkt het in koor. “De mentaliteit in België is volledig anders. Hier ‘moet’ je naar school, ginds zijn ze blij om naar school te mogen gaan. Zij zien dat als een kans op een mooie toekomst. Een toekomst waarin ze voor hun familie kunnen zorgen.”

“Je moet problemen samen oplossen en iedereen kan daaraan bijdragen”

“Lang geleden dat ik me zo gelukkig heb gevoeld”

“Wij denken altijd dat zij dromen van een land als België, maar niets is minder waar”

Allemaal samen
Touwtrekken tijdens een namiddag ontspannen aan het strand. © Wouter Ghijs

Kortom: zowel de reis als het hele traject werkte inspirerend. “Absoluut”, knikt Noah. “Op voorhand was ik veel te weinig bezig met die SDG’s. Ik dacht altijd: ‘zo slecht is het hier toch niet.’ Maar je moet de problemen samen oplossen en iedereen kan daaraan bijdragen. Ik ben meer tot het besef gekomen dat ik ook zelf impact kan hebben.” Ook Warre zal het avontuur nooit vergeten. “Deze reis heeft me enorm veel geleerd. Ik heb vrienden gemaakt die ik nooit meer zal vergeten en maakte dingen mee die ik nooit meer zal ervaren. Je beleeft iets dat je niet gewoon bent, maar toch voel je je thuis. Ik ben normaal geen druk persoon, maar tijdens deze reis kon ik nog eens helemaal ‘losgaan’. Zalig!” Dat beaamt Noah. “Eerlijk? Het is lang geleden dat ik me nog zo gelukkig heb gevoeld. Tijdens die reis had ik geen gsm nodig. Gewoon met die mensen op die plaatsen zijn … Heerlijk! Ik wilde er bijna blijven. Ik herinner me nog een gesprek met een van de plaatselijke studenten: waar wij altijd denken dat zij dromen van een land als België, besef ik nu dat dat helemaal niet zo is. Zij zijn daar gelukkig en willen helemaal niet naar zo’n ontwikkeld land met vele regeltjes. Zet die mensen hier en ze zijn ongelukkig.

Helaas kon de reis niet blijven duren en moesten beide leerlingen weer naar hun Belgische school. “Maar het is nog niet afgelopen”, verrast Warre. “Daarom werd er ook voor gekozen om dit traject met vijfdejaars op te starten. Nu hebben we nog een jaar tijd om onze ideeën om te zetten in concrete daden.” “Zo deelden we al soep uit op de speelplaats en zorgen we ervoor dat de schoolwinkel gezond voedsel aanbiedt in plaats van ongezonde snacks. En er staan nog initiatieven op de planning”, besluit Noah. “De SDG’s zullen dus blijven leven in de school, de reis in onze herinneringen.