Interculturaliteit in de klas

12 mei 2022

|

Artikel geschreven door het communicatieteam.

Wij vroegen aan de leerlingen van 4 STW (Sociale en Technische Wetenschappen) – Don Bosco Sint-Pieters-Woluwe in Brussel – wat zij dachten over interculturaliteit. Wat doet een wereldburger in hun ogen wanneer het gaat over verschillende culturen? Vele jongeren in Brussel hebben zelf een migratieachtergrond en komen dagelijks in contact met andere culturen. Ze vertellen ons hoe zij hiernaar kijken.

.

Leerlingen van de optie Sociale en Technische wetenschappen van de Don Boscoschool in Sint-Pieters-Woluwe.
Omgaan met andere culturen

“Ik respecteer elke cultuur. In mijn familie zitten verschillende nationaliteiten: Pakistaans, Servisch, Frans, Marokkaans, Albanees. Ook andere religies: moslims en Joden. Ik vind dat mooi, dat maakt ons anders. Jongeren worden beïnvloed in hoe ze denken over anderen, racisme wordt vaak gevormd. Als je elkaar niet echt kent, is het moeilijk om elkaar te begrijpen. Ik ben op uitwisselingsreis geweest naar Tanzania en ik heb daar scholen mogen bezoeken waar ik armoede heb gezien, de gebouwen waren niet zoals hier en ze moeten het vaak met minder doen. Eigenlijk willen we hier heel veel, maar we hebben al veel.” – Inez

Wat maakt jou boos in de wereld?

“Onrechtvaardigheid. Kijk eens naar vluchtelingen: sommigen worden geaccepteerd en anderen niet. Dat merk je bij de oorlog in Oekraïne in vergelijking met oorlogen die verder van thuis plaatsvinden. Bovendien is het in onze wereld heel oneerlijk verdeeld. Hoe kan het dat sommige mensen met Audi’s rijden terwijl anderen niet genoeg hebben om te kunnen leven? “ – Inez 

Een voorbeeld van wat mij echt stil maakt, is de slavenhandel in Libië. Dat er mensen zijn die vluchten uit de armoede om dan uiteindelijk in nog meer armoede terecht te komen.” – Sébastian

Hoe maak jij de wereld rond jou een beetje beter? “Later wil ik graag een beroep vinden waar ik me kan inzetten voor andere mensen. Zoals recht, psychologie of onderwijs. Ik probeer me te informeren door naar het nieuws te kijken. Ik probeer na te denken, over hoe anderen denken en waarom dat zo is.” Corentin

“Veel mensen hebben een slecht beeld van Marokkanen. Door goede dingen te doen, kunnen we stukje voor stukje het beeld dat mensen van ons hebben veranderen. We mogen geen label plakken op mensen. Je moet elkaar respecteren.” – Hajar

Wat doe jij om de wereld te veranderen?

“Ik ga met mijn oma in discussie als ze iets zegt waarmee ik niet akkoord ben. Racisme is vaak eenzijdig, je moet openstaan voor andere culturen. De volgende generatie kan het beter doen. School is voor mij een plek waar je inclusiever kan zijn dan bij je familie.” Alexia

Hoe helpen we stereotypen de wereld uit?

“Als iemand een hoofddoek draagt, een baard heeft of een bepaalde naam heeft, krijgt die al een etiket. Ook de media spelen een rol, in het bevestigen van stereotypen. We zien bijna nooit de positieve kant. We zouden positiever kunnen spreken over elkaar en ook de goede dingen laten zien en vertellen.” – Layana

Sébastian, Hajar, Celita, Ines et Corentin : notre groupe interviewé.
Hoe vorm jij zelf je eigen mening?

“Respect komt van twee kanten. Wanneer iemand mij niet respecteert, respecteer ik ook niet. Ik wil aan de kant staan die gelijk heeft. Ik wil me niet laten beïnvloeden door zaken die niet kloppen.” – Burçin

Hoe ga jij om met andere culturen?

“Ik heb respect voor alle culturen en ik interesseer me in andere mensen. Soms denken we dat als één persoon van een bepaalde cultuur iets slechts doet, dat iedereen van die cultuur zo is. Er zou meer gelijkheid moeten zijn in de wereld en respect voor diversiteit.” – Priscilla

Wereldburgerschap is een thema waar we bij VIA Don Bosco sterk op inzetten in Belgische scholen en partnerscholen in Afrika en Latijns-Amerika. Jongeren bewust maken van de impact van hun keuzes en hoe ze kunnen bijdragen aan een betere wereld, maakt deel uit van onze objectieven. Dankjewel 4STW voor jullie bijdrage aan het debat!