Getuigenissen van leerlingen van het Institut Notre-Dame de Malmedy

17 april 2023

|

Artikel geschreven door de leerlingen

Studenten van het Institut Notre-Dame de Malmedy, ondergedompeld in de NGO VIA Don Bosco in het kader van het project Move with Africa dat La Libre Belgique heeft opgestart in samenwerking met 7 Belgische NGO’s, vertellen over hun ervaring in Benin.

Na een traject van 7 maanden in België over wereldburgerschap, brachten de Belgische leerlingen en leerkrachten ongeveer 12 dagen door op Beninese bodem om jonge Beniners van hun eigen leeftijd te leren kennen. Samen wisselden de jongeren uit verschillende landen ideeën uit, praatten ze, bezochten ze historische en symbolische plaatsen in Benin, speelden ze spelletjes, deden ze aan sport … Kortom, ze vonden hun eigen manier om elkaar te leren kennen via formele en informele momenten. Het doel van dit traject is om de leerlingen andere werkelijkheden te laten ontdekken, om zelf de dynamiek en de problemen in de wereld te leren kennen, om de stereotypen en vooroordelen te doorprikken en om het werk van VIA Don Bosco in Benin te leren kennen.

Jongeren in staat stellen een kritische geest en een scherpere kijk op de wereld om hen heen te ontwikkelen, behoren tot de doelstellingen die La Libre en de ngo’s nastreven in het kader van deze samenwerking.

Hier zijn enkele getuigenissen van Belgische studenten tijdens hun verblijf in Benin:

Ouidah en de slavenpoort

Deze ochtend hadden we een belangrijk moment met de jonge Beniners. We trokken naar Ouidah voor een reeks bezoeken rond het slavernijverleden en de slavenhandel. We begonnen met het ‘Maison du Brésil’, dat ons een overzicht gaf van de slavernijgeschiedenis in het Koninkrijk Dahomey. Daarna volgden we de slavenroute langs enkele belangrijke etappes, waaronder het verkoopplein, de zwarte kamer (waar slaven werden samengepropt om gedesoriënteerd te raken en hun weerstand te testen), de “worstenboom” (zodat de ziel kon terugkeren) en de ‘Door of no return’.

We zijn ook begonnen met het ontdekken van de ‘vodou’ cultuur (voodoo) via de ‘Tempel van de Pythons’ (dit dier is het symbool van een zuiverende godheid) en de ‘Fondation Zinsou’ (museum voor hedendaagse kunst).

Na het ontdekken van deze duistere kant van onze gedeelde geschiedenis blijven we geschokt en onder de indruk achter… Aubry, Lucas & Thijs

.

De ‘Dantokpa’ markt

.

Deze ochtend gingen we naar de ‘Dantokpa’ markt, de grootste markt in West-Afrika.

Toen we daar aankwamen, gingen we naar de gebouwen van het Don Bosco centrum, waar opvoeders en maatschappelijk werkers straatkinderen proberen te re-integreren in hun familie (waar mogelijk) en hen, afhankelijk van het geval, weer op weg helpen naar school of een beroepsopleiding.

Vervolgens namen de opvoeders ons mee op een rondleiding door een deel van de markt waar ze wonen. Ze leven in extreme armoede, waardoor ze genoodzaakt zijn om met alle mogelijke middelen te overleven.

Tot slot, toen we aankwamen bij het ‘Maman Marguerite’-centrum (opvang en versneld opleidingscentrum), konden we in kleine groepjes met een aantal van deze jongeren praten. Ze vertelden ons over hun achtergrond, de redenen waarom ze op straat waren beland, …

Na een wandeling doorheen de markt en een gesprek met de jongeren die op straat leven, werden we ons bewust van de vele factoren die deze jongeren in armoede houden … en hoeveel geluk wij elke dag hebben. Adrien, Nathan & Nathaël

Agro-pastorale training in Sakété

Vandaag zijn we naar de boerderij van Sakété gegaan, ten noorden van Porto-Novo.

Dit is een ander ‘Don Bosco’-tehuis dat een agro-pastorale opleiding biedt aan jongeren van de straat.

Na een uitzinnig spelletje ‘draak’ leidden Eugène, Félix en Raphaël ons door de boerderij om de technieken uit te leggen die ze gebruiken voor veeteelt, viskweek en permacultuur.

We stonden versteld van hun expertise en hun geïntegreerde, circulaire en duurzame manier van werken (niets gaat verloren, niets wordt weggegooid, alles wordt getransformeerd).

In de namiddag, na een paar stops om monumenten te bezichtigen van symbolische figuren uit de onafhankelijkheidsstrijd van Benin, gingen we naar het strand van Fidjrossè om de Atlantische Oceaan en zijn krachtige golven te aanschouwen. Echt indrukwekkend! Émilie, Lisa, Julie & Boris

Het dagelijkse leven

Op dinsdag bezochten we in groepjes van drie en onder begeleiding van een supervisor een van onze Beninese penvrienden.

Het was voor ons een gelegenheid om meer te weten te komen over hun dagelijks leven.

Tijdens de nabespreking ’s avonds merkten we dat de ervaringen erg uiteenlopend waren: sommigen werden warm onthaald met zelfgemaakte bereidingen, terwijl anderen de levenswijze van de familie en de omliggende buurt in alle eenvoud ontdekten.

Het was een zeer verrijkende en interessante ervaring voor ons. Een paar uur lang konden we ons inleven in het leven van de jongeren die we de afgelopen week van dag tot dag beter hebben leren kennen.

Het was een moment van delen dat in onze gedachten en harten zal blijven. En het gaf ons een echt inzicht in de diversiteit van sociale klassen die samenleven in Cotonou, en dus binnen de Beninese groep.

Florian, Petro en Julie

.

.

De cultuur van Voodoo ontdekken in Benin

Gisteren gingen we op pad om Voodoo te ontdekken, de derde meest erkende vorm van spiritualiteit in Benin na het christendom en de islam.

Toen we aankwamen, werden we verwelkomd in een Voodoo-klooster waar de priester en zijn collega-priesters uitleg gaven over de oorsprong van Voodoo, dat begon in het oude Ethiopië en zich daarna verder verspreidde. Het bestaat uit 4 elementen: water, aarde, zon en wind.

Ze leerden ons ook dat de ‘Fa’, die uniek is voor elk persoon, ons lot voorspelt. Daarna bezochten we verschillende altaren waar ze de godheden aanroepen en vereren. We zagen ook enkele demonstraties van Voodoo-praktijken. Tot slot namen ze ons mee naar een dorp aan de rand van Ègougou om getuige te zijn van een ceremonie waarbij Zangbéto mensen zich wenden tot het ritme van zang en dans om de demonen van de nacht te verjagen.

Door deze ervaring leerden we veel over het Voodoo-geloof en we realiseerden ons dat deze spiritualiteit vandaag de dag nog steeds stevig geworteld is in het dagelijks leven van de Beninese bevolking.

Terwijl sommigen nogal afstandelijk zijn gebleven, gehecht aan onze rationaliteit, hebben anderen hun zekerheden aan het wankelen gebracht. Matisse en Noah